Wat is Pilates

     

Professionele aandacht voor je lichaam!

Pilates is een fysieke trainingsmethode die gericht is op het versterken en stabiliseren van het lichaam, met specifieke nadruk op de "core" - de spieren rondom het bekken, de buik en de onderrug. Het werd ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw door Joseph Pilates en heeft sindsdien aan populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen voor het lichaam en de geest.

Het unieke van Pilates is de focus op het creëren van een goede lichaamshouding, het verbeteren van flexibiliteit, kracht en evenwicht, en het bevorderen van een betere lichaamsbewustwording. De oefeningen worden uitgevoerd op een mat of met behulp van speciale apparatuur, zoals de Pilates Reformer, Cadillac en de Pilates Chair.

“Het gaat niet om hoeveel je doet, maar hoe je het doet.”

pilates-reformer-persoonlijke-aandacht-voorhout
pilates-legwork-voorhout-priveles

Ontdek de kracht van de 8 basisprincipes van Pilates en transformeer je lichaam en geest!


 • Adem in, adem uit. Met de juiste ademhaling als leidraad creëer je een solide basis voor elke beweging die je maakt.
 • Controleer je lichaam, voel elke spier en breng harmonie in je bewegingen.
 • Vloeiende bewegingen laten je door de oefeningen glijden als een gracieuze danser.
 • Centering daar draait het allemaal om . Vind je kracht in je kern, die diepste plek waar stabiliteit en balans samenkomen.
 • Uithoudingsvermogen bouw je op, zodat je elke uitdaging aankunt en jezelf kunt verbazen met je doorzettingsvermogen.
 • Ontspan je geest, laat stress los en vind een moment van rust te midden van de inspanning.
 • Concentreer je op elk detail, elke beweging. Word één met je lichaam en voel elke vezel, elke spier.
 • Houding: de sleutel tot een sterke en gezonde lichaamsstructuur.


De doelstelling van Pilates is duidelijk:


 • Het is een methode om blessures te voorkomen.
 • Zowel je mentale als fysieke lichaam wordt versterkt.
 • Kracht, flexibiliteit en coördinatie wordt opgebouwt terwijl je elke spier in evenwicht traint.
 • Je bereikt maximale efficiëntie met minimale inspanning.


Dus omarm de kracht van de 8 basisprincipes van Pilates en ervaar een geheel nieuwe manier van bewustzijn van je lichaam. Transformeer jezelf, creëer balans en stap in een wereld van moeiteloze beweging en krachtige transformatie. Pilates geeft je de tools om het beste uit jezelf te halen en te genieten van het prachtige samenspel van lichaam en geest.

 


joseph-pilates-voorhout
joseph-pilates-voorhout

De geschiedenis van Pilates
Joseph Hubertus Pilates werd geboren in 1880 in Düsseldorf. Hij was een ziekelijk kind dat leed aan astma en reuma, maar was vastberaden om zijn lichamelijke tekortkomingen te overwinnen. Hij deed aan talloze sporten en bestudeerde oosterse en westerse trainingsvormen. Zo ontwikkelde hij een eigen filosofie op het gebied van het versterken van lichaam en geest.

 

De Pilates methode
In 1912 verhuisde hij naar Engeland en tijdens de eerste wereldoorlog werd hij als krijgsgevangene vastgezet. Hij leerde zijn medegevangenen oefeningen: een combinatie van spierversterking met ademhaling. Door te experimenteren met zijn methode en zijn lotgenoten, sleepte hij hen door de griepepidemie heen, die vele anderen het leven kostte.

In het laatste jaar van de oorlog werkte hij in een ziekenhuis, waar hij veel geïmmobiliseerde patiënten tegenkwam. Hij paste mobilisatietechnieken toe en ontwikkelde oefeningen met veren uit oude ziekenhuisbedden om hun spierkracht te verbeteren. Dit vormde de grondslag voor zijn latere methode.

 

Opening eerste studio in New York
In 1923 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en ontmoette hij Clara, een verpleegster, met wie hij later trouwde. Hun gezamenlijke interesse in gezondheid en lichamelijke beweging motiveerde hen om de eerste Pilates studio te openen in New York, waar hij zijn eigen methode gebruikte, die hij "contrology" noemde. Nu is zijn methode bekend als de Pilates methode, voor fysieke en mentale conditie.

Joseph Pilates gaf vol passie les - tot zijn dood in 1967.

 

“When I’m gone, they’ll say: "he was right". I’m 50 years ahead of my time”.

Joseph Pilates

Neem voor de volgende stap naar een pijnvrij leven contact op met mij


Om sterker, fitter of weer mobieler te worden, is het belangrijk dat je je lichaam op de

juiste manier traint. Ik help je hier graag bij en geef je tijdens mijn lessen de professionele aandacht die je lichaam verdient. Met een breed aanbod aan privé-, groepslessen en speciale lessen voor beginners en ouderen, zit er altijd iets tussen voor jou.